maandag 29 juni 2020

Oversteek naar Nederland deel 1

Donderdagmorgen 25 juni gaan de trossen los in Horta. Vlak voor vertrek krijgen we nog een fles wijn van een restaurant met de uitnodiging om te komen eten. Helaas, dat zal een volgende keer worden. Delen de restaurants in Nederland ook wijn uit omdat ze zo blij zijn weer te kunnen koken voor hun gasten? 

De zon schijnt heerlijk en als we voorbij het eiland zijn pakken we een mooie wind op. Gaia heeft er zin in! We hebben als bestemming Zierikzee. We varen dus in principe in een keer door naar Nederland. Maar we houden er rekening mee dat we onderweg eventueel een korte stop moeten maken. De zon van de eerste dag maakt snel plaats voor grijs weer, geen kleurschakeringen, gewoon grijze lucht en grijze zee. Ank is ook een beetje grijs de eerste twee dagen, maar de primatour doet gelukkig zijn werk en op zaterdag smaakt de chips weer prima tijdens happy hour. We maken mooie dagafstanden de eerste dagen - 162, 160 en 151 mijl. 

Op zaterdagmiddag houdt de centrale regelunit van onze navigatie-apparatuur ermee op. Dat we betekent dat we geen bootsnelheid meer kunnen aflezen en de meters voor windsnelheid en windrichting niet meer werken. Met name de windgegevens gebruiken we veel. Nu moeten we naar het windvaantje bovenin de mast kijken voor de windrichting en de windsnelheid is een beetje gokken. Vooral 's nachts is het heel lastig om te bepalen hoe hard het waait. De GPS en AIS werken nog goed, dus we weten waar we varen en of we op ramkoers liggen met andere boten. Over dat laatste maken we ons nu geen zorgen, we komen eigenlijk geen andere boten tegen. 

Zondagmiddag zakt de wind in en zetten we de motor bij. Verwachting is dat we vandaag weer wind krijgen. Eind deze week wordt er veel wind verwacht. We beraden ons nog op een juiste strategie om hiermee om te gaan. We overleggen hierover met onze walkapitein Marcel en via de SSB radio ook met de drie andere Nederlandse boten die ongeveer tegelijk met ons vertrokken zijn uit de Azoren. 

De komende dagen gaan we een meer voordewindse koers varen in wederom grijs weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten