dinsdag 26 mei 2020

Oversteek Azoren deel 2

Het is maandagmorgen 25 mei. Nadat vorige week donderdagnacht een front passeerde is het weer flink veranderd. We varen sinds die tijd een aandewindse koers richting het oosten. Niet echt richting de Azoren, maar wel een beetje. We hopen dat we in de komende dagen een meer noordelijke koers kunnen varen. Afgelopen nacht hebben we al een poging gedaan om richting het noorden te varen, maar we hadden het gevoel van de Azoren af te varen en zijn weer overstag gegaan. Het leven aan boord is wat zwaarder geworden. We liggen continu onder helling en dat betekent dat je je overal moet vast houden. Denk maar aan mensen die op het strand in een storm schuin tegen de wind in leunen. Zo schuin staan en lopen we nu aan boord. De zee is niet hoog, maar heeft korte steile golven en dat zorgt ervoor dat de boot af en toe flinke klappen maakt. Gelukkig kunnen we best goed slapen. Overdag is het rond de 25 graden, maar 's nachts begint het al flink af te koelen. Dus binnenkort het dekbed weer in de hoes na een half jaar. 

We komen best veel andere boten tegen. Een aantal dagen kwamen er veel vrachtschepen langs. Ook hebben we verschillende zeiljachten gezien. Een Franse boot die ons achterop kwam passeerde op een paar honderd meter. Ook lagen we 's nachts op ramkoers met een Kroatisch jacht. Wij hadden in principe voorrang, maar toch maar even oproepen via de marifoon wat hun bedoeling was. In eerste instantie reageerde de boot niet. Toen ze wel reageerde bleek al snel dat ze nauwelijks Engels konden "I not understand". Toen was het even stil, alsof hij de juiste woorden in zijn woordenboek opzocht en kwamen de verlossende woorden "I go behind, no worries". We hebben ook een aantal dagen opgevaren met een Engels jacht. We hadden dezelfde snelheid en namen op een of andere manier telkens op hetzelfde moment de beslissing om koers te wijzigen. Dat is wel uniek. Het is ook leuk om in de pikdonkere nacht een ander lichtje te zien. We zien elkaar nu niet meer, want ze zijn naar het noorden blijven zeilen. Maar wie weet kruisen onze wegen elkaar nog wel.

Via de SSB radio (korte golf radio) hebben we elke dag contact met 11 andere boten via een zogenaamd netje. Op dit netje geeft elke boot haar positie door en vertelt kort hoe de situatie aan boord is. Iedereen heeft te maken met andere weersomstandigheden dan normaal, dus geen mooie westenwinden die richting Azoren waaien. Wij zijn dus niet de enige die tegen de wind in richting de Azoren proberen te komen.

Zondagmorgen waren we na krap 10 dagen op de helft. Of we over het tweede deel ook 10 dagen in tijd gaan doen betwijfelen we. Waarschijnlijk wordt het wel wat langer. De stemming aan boord is goed, we hebben nog steeds verse groente en fruit, slapen lekker en genieten nog elke morgen van een yoghurtje bij het ontbijt. En meestal is het zeilen ook heerlijk. We laten ons lekker sturen door de windvaanbesturing. Hopelijk brengt die ons vlot in de Azoren.

1 opmerking:

  1. Goed weer wat van jullie te lezen, ik hoop dat de wind wat gunstiger wordt sterkte, Michiel

    BeantwoordenVerwijderen