woensdag 13 mei 2020

Hoe lang zal onze oversteek naar de Azoren duren?

It giet oan! Donderdag 14 mei kiezen we het ruime sop en gaan terugzeilen naar Nederland. De Azoren wordt onze eerste tussenstop (zie de prijsvraag helemaal onderaan). Daar vandaan is nu het plan om via het Engels Kanaal naar Nederland te varen. 

Maar eerst nog even een terugblik van de laatste weken:

De dag na ons vorige blog van 18 april komt er een boot langszij varen van de duikshop uit de marina. De eigenaar vraagt of alles goed gaat en we zeggen dat we nog maar heel weinig water in de tanks hebben. En dan heeft hij goed nieuws: we kunnen bij hem water tanken. Dus we halen snel het anker op en gaan de marina in. De bedoeling is dat we naast de boot van de duikshop gaan liggen, maar het is daar te ondiep voor ons. We komen ongeveer 1,5 meter voor de boot vast te liggen in de blubber. Dus het zit meteen goed met de social distance ;-). We verlengen de waterslang met onze eigen slang en vullen de tanks met vers water. Geld wil de eigenaar niet hebben, maar een doosje alcoholvrije biertjes vind ie wel lekker. Die leveren we dan ook nog dezelfde dag af.

Op 21 april is Ank jarig, dat vieren we met een heerlijk ontbijt, een online borrel en een watertrappelbiertje met de buurboten. Ank krijgt van Keimpe een virtuele rondvlucht over het eiland en nieuwe boeken voor de e-reader. Jula van de Tabee heeft prachtige kadootjes gemaakt en de drop van de Aquamarijn is binnen een half uur op.

De dag erop is er ‘s avonds een enorm grote brand op het eiland. De begroeiing van een heuvel brand helemaal af over een afstand van zeker 300 meter. We zien de vlammen uren lang en telkens wakkert het vuur aan door de stevige wind. Gelukkig lezen we de dag erop dat er geen huizen zijn verbrand en er geen gewonden zijn. Het blijkt een zekere routine te zijn, want het is al de vierde keer dat de heuvel kaal brandt.

Dan volgen weer dagen waarin nauwelijks iets gebeurt. We mogen wel op maandag, woensdag en vrijdag naar de supermarkt, maar de andere dagen is er nog steeds een ‘24-uurs’ avondklok. De dagen lijken op elkaar en steeds vroeger op de dag hebben we een houten kont van het zitten. Maar dan is er gelukkig weer een evenement: yeah, koningsdag. We hebben een oranje watertrappelborrel met een floating bar: vanuit de dinghy serveert Ben van de Feeks koele witte wijn en lekkere hapjes. De Tabee regelt een koekhapwedstrijd tussen de drijvers van hun catamaran. De koeken hangen op minstens anderhalve meter: coronaproof. 

Vorige week zaterdag zijn Keimpe’s prachtige krullen eraf gegaan. Op de werf hebben we een schaduwplekje gevonden en daar heeft Keimpe van Ank een korte coupe gekregen. Ank heeft de schaar in haar matje gezet en heeft nu een boblijn, nou ja het kriebelt niet meer zo in haar nek.

Na weken van rustig kunnen ankeren komt er een stevige deining in de baai. We zwiepen heen en weer en de Tabee, die er als catamaran weinig last van heeft, wordt zelfs misselijk om ons te zien rollen. We moeten de antislipmatjes voor onderweg tevoorschijn halen en we slapen slecht. Dan komen we er achter dat de marina weer drie ochtenden per week is geopend en we gaan vragen of we in de marina kunnen liggen. En het kan! Sinds afgelopen vrijdag liggen we daar. Een stuk rustiger qua deining, wel iets drukker met mugjes, maar netto slapen we beter.

We zijn de laatste week druk bezig om ons voor te bereiden op de oversteek. Boot klaarmaken, boodschappen doen, wassen, nieuw wachtschema bedenken. Voorbereiden gaat nu iets makkelijker omdat je sinds maandag door de week overdag weer op pad mag. 

We gaan de Cariben zeker missen: de lekkere warmte, de relaxte sfeer, het buiten leven, plonsen in de zee, de bijzondere ontmoetingen met mensen. Door het coronavirus zijn onze laatste twee maanden heel anders geworden. Maar ook zonder corona hadden we nu de oversteek gemaakt.

Als het goed is wordt straks tijdens de oversteek elke dag onze positie bijgewerkt  ons op blog (zie menu-optie Route tot nu toe) en zullen af en toe een berichtje plaatsen. En we hebben weer een prijsvraag: 

Hoe lang duurt onze oversteek naar de Azoren?

De prijs moeten we nog even bedenken, maar dat komt vast wel goed.

Blijf gezond allemaal!









1 opmerking:

  1. Marianne nieuwland20 juni 2020 om 21:02

    Waar ben je nu ik mis wat blog alles nog goed met jullie xx karma

    BeantwoordenVerwijderen