maandag 17 september 2012

Badalona en Valencia


We zijn alweer ruim een week op het vaste land van Spanje. Op 7 september zijn we aangekomen in Badalona, een stad vlak ten noorden van Barcelona. We zijn vertrokken vanuit Mallorca en hebben een nacht doorgevaren om in Badalona te komen. Er was heel weinig wind en zeker de helft van de tijd heeft de motor aangestaan….

Eind van de middag hebben we vanuit  Badalona de trein naar Barcelona genomen. Binnen een kwartier sta je aan het begin (of eind?) van de Ramblas, midden in de drukte. Dat was wel effe wennen na de rust van onze laatste ankerplaats in het noorden van Mallorca. We zijn de Ramblas afgelopen naar onze favoriete plein Placa Reial waar we onder genot van wijntje en tapas mensen hebben gekeken, altijd leuk.

De dag erop zijn we met een huurauto naar het museum van Dali in Figueres gereden. Het museum is na het Prado in Madrid het meest bezochte museum in Spanje. Nou, zo ook de dag dat wij er waren: het was enorm druk met onder andere een bus Russen. Het museum toont heel veel werken van Dali, maar een beetje in willekeurige volgorde en met weinig toelichting. Toch waren we onder de indruk van zijn werk en het Teatro waar het allemaal was tentoongesteld. Verder viel op dat heel veel mensen niet echt kijken naar de kunstwerken maar voornamelijk bezig zijn met het maken van foto’s: hoe kom ik zo bevallig mogelijk op de foto voor de Cadillac? Of met een iPad (plaat) voor je hoofd bij elk schilderij klikken en dan thuis kijken wat je op de foto hebt gezet. Een aantal kunstwerken kon je ’gewoon’ aanraken en sommige kon je na inwerpen van een euromuntje in werking zetten (wat we inderdaad bij allemaal gedaan hebben). Meestal mag je niet aan kunst komen, laat staan dat je er zelf nog iets aan kunt toevoegen.

Na het museum hebben we op de terugweg een stop gemaakt in Girona. Als je nog eens in dit gebied op vakantie gaat, bezoek Girona! Een erg leuke stad met een prachtig oud centrum waar een rivier door loopt. We hebben er heerlijke pinxtos (tapas op stokbroodjes mjammie) gegeten op weer zo’n mooi plein en genoten van de relaxtheid van de Spanjaarden. Je vindt hier, net als in veel andere Spaanse plaatsen, overal pleinen en pleintjes met terrassen waar je heerlijk hapjes en drankjes kunt genieten. Viva Espana!!

Vanuit Badalona zijn we in 1 keer naar Valencia gevaren: wederom door gebrek aan wind hebben we bijna 80% van de tijd moeten motoren. Af en toe kon het zeil een halfuurtje omhoog. We maken ons er maar niet druk (meer) om. Na onze aankomst  in Valencia begon de Mistral vanaf de Franse kust bij Bay de Leon te blazen met windkracht 8 a 9, hetgeen ook in Valencia een halve dag tot wat meer wind leidde maar waar we dus niet van geprofiteerd hebben.

We liggen nu in Valencia in Marina Real Juan Carlos 1. Het is een grote, moderne en parkachtig aangelegde marina voor megajachten en bootjes zoals de onze, met notabene een formule 1 autocircuit. We vermoeden dat deze haven speciaal is aangelegd voor de America’s Cup (de meest prestigieuze zeilwedstrijd die er is) die hier in 2007 is gehouden (voor het eerst buiten Engeland, geloof ik) en hebben ons verbaasd over de hoeveelheid sporen die je nog ziet: er staat nog een America’s cupper op de kant, de loodsen van de teams en andere gebouwen staan er nog, zij het vrijwel leeg, en zelfs putdeksels herinneren aan de  race.

Valencia is een vlakke, uitgebreide stad, waar veel gefietst en geskate (geskeet?) wordt. Op de fiets zijn we op pad geweest naar de oude stad en de ‘stad van de kunsten en wetenschappen’. Dit laatste is een thematisch ingericht gebied met prachtige, futuristisch aandoende gebouwen ontworpen door de architect Santiago Calavatra, waar we bewonderend hebben rondgetoerd. Door de voormalige rivierbedding van de rivier Turia zijn we naar de oude stad gefietst. In de jaren 70 nog een rivier, inmiddels een aaneenschakeling van parken als een groene licht meanderende stroom  door de stad heen. In het centrum heb je mooie pleinen en leuke straatjes met vele terrasjes, waar we heerlijk hebben rondgedoold.

Vandaag aan het strand gelegen en uitgerust voor de verdere reis, want we gaan vanaf morgen al hoppend langs de kust naar Gibraltar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten