dinsdag 15 oktober 2019

Aan de oevers van de Taag

Zoals verteld in het vorige blog gaan we vrijdag 27 september voor anker bij Cascais, een leuke badplaats 15 mijl voor Lissabon in de monding van de Taag. Het is echter de vraag of we daar kunnen blijven liggen. In het weekend is er namelijk een halve triatlon (Ironman 70.3) en 2820 deelnemers moeten dan door het ankergebied zwemmen.

Op de website zien we dat we vlak bij het parcours liggen met onze boot. Wanneer de boeien worden uitgelegd sturen ze ons niet weg; we liggen dus eersterangs :-). Vanaf zeven uur zondagochtend schalt de stem van de commentator luidkeels over het water en hij blijft maar enthousiast tot de finish, vijf uur ‘s middags. In de opkomende zon komen 2820 zwemmers voorbij. Door begeleiders op sup’s en in kano’s worden de zwemmers de goede richting op gestuurd. Sommige deelnemers gaan toch totaal de verkeerde kant op, zien of horen niks tot ze met hun hoofd tegen een kano botsen. In de staart van het peloton zitten duidelijk de sporters voor wie het zwemmen niet het favoriete onderdeel is. Borstcrawl wordt schoolslag en soms zelfs rugslag. We zien echter maar één zwemmer die het opgeeft. Later op de dag bij de finish zien we - tegen onze verwachting - niet zeer afgetrainde lijven, maar best veel stevige figuren en ‘buikjes’. Kennelijk is wat reserve belangrijker dan een gestroomlijnd lijf. Een enorme prestatie: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,2 km hardlopen bij zeker 25 graden. Wauw!

Na Cascais varen we naar Seixal, een (nog communistisch bestuurd) plaatsje landinwaarts voorbij Lissabon in het estuarium van de Taag. We gaan hier voor een aantal dagen heen omdat we horen dat de jachthavens in Cascais en Lissabon vol zijn. Zijn er dit jaar meer vertrekkers dan anders of heeft het te maken met het uitblijven van de Portugese Noord?

Seixal is heerlijk relaxed, het heeft ons hart gestolen. We liggen aan een mooring in snel stromend water met aan de ene kant een prachtig uitzicht op oude huizen die net droog blijven bij hoog water, drooggevallen vissersbootjes en mannen die bij eb - ook ‘s nachts - tot hun borst door het water waden om schelpen van de bodem te ‘harken’. Aan de andere kant zien we een waddengebied met daarop een soort van verdronken land met ruïnes die bij vloed half onder water staan. Daarachter, over het water van de Taag, de skyline van Lissabon. Het oude dorpje straalt een enorme rust en ontspannenheid uit. Gezellige terrasjes, douchen en de was doen bij de plaatselijke VVV, koffie en biertjes op terrasjes en heerlijk eten bij een van de restaurantjes. Je hebt eigenlijk niet door dat het onderdeel uitmaakt van ‘grande Lisboa’, het verstedelijkte gebied rondom de stad Lissabon waar meer dan 2 miljoen mensen wonen. Het is een oase van eenvoud en rust in een verstedelijkt gebied, waar het toerisme (nog) niet is doorgedrongen.

Vanuit Seixal gaan we een dag met de veerboot en trein naar Sintra, vroeger een favoriete plek voor de zomerverblijven van Portugese koningen. Op de hellingen van het Sintra-gebergte staan verschillende kastelen, paleizen en landhuizen. Wij willen in ieder geval Castelo dos Mouros bekijken. Volgens Google maps is het vanaf het treinstation 45 minuten lopen naar dit kasteel. Dat kunnen we aan! Ondanks de grote hoeveelheid toeristen, lijkt het wel of we de enige zijn die deze wandeling aandurven richting de top in dit steile gebied. We worden ingehaald door touringcars en tuk tuk karretjes. Het kasteel en bijbehorende tuinen zijn prachtig en het uitzicht ook. We wandelen verder naar het Palacio da Pena en kopen kaartjes voor het park rondom dit moorse paleis. Daar zijn we eigenlijk maar heel kort geweest, want we waren toch wel moe van de klauterpartijen. We laten ons met een tuk tuk naar het treinstation brengen.

Hoewel we nog wel iets langer hadden willen blijven in Seixal (hoe zou het zijn om hier te overwinteren) gaat de Portugese Noord weer blazen en ontstaat er een mooi weergat voor de oversteek naar Porto Santo, een eilandje ten noorden van Madeira. De afstand is 480 mijl; we hopen op een goede en vlotte oversteek.

Klik hier om de foto's bij deze blog te bekijken.

2 opmerkingen: